Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem

Wyśmienita, jesienna wersja popularnej potrawy.

Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl
6

Gołąbki to jedne z klasyków polskiej kuchni. Mięsno-ryżowe farsz zawinięty w liście kapusty, podany z sosem grzybowym lub pomidorowym, to sycące i pyszne danie dla całej rodziny. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje przygotowanie gołąbków z farszu z ziemniaków, dyni i boczku. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
1 kapusta
1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej)
0,5 kg surowych ziemniaków
150-200 g wędzonego boczku
10-15 cm środkowej części pora
1 szklanka obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni
sól do smaku
Dodatkowo do podania:
1 ostra papryczka
2-3 dymki ze szczypiorem
garść pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki oleju

Na początek przygotowujemy kapustę. Obieramy z wierzchnich, brzydszych liści. Wycinamy lekko ostrym nożem głąb. Nacinamy kapustę wokół niego - będzie łatwiej zdjąć sparzone liście. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej kapustę. Na delikatnym ogniu obgotowujemy ją, a właściwie parzymy, aż liście zaczną odchodzić. Jeśli dobrze ponacinamy głąb kapusty, wtedy liście same odejdą, wystarczy je tylko wyjąć z wody. Wyjęte z wody liście studzimy lekko, a następnie ścinamy najgrubsze nerwy. Jeśli liście będą dobrze sparzone, podgotowane, to gołąbki będą krócej dusić się w piekarniku.

Kiedy liście kapusty będę gotowe, przygotowujemy farsz. Pora kroimy w cienkie plasterki (pierścionki właściwie). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy - wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz. Dodajemy pora i przesmażamy krótko. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając. Powinna tylko się zeszklić. Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej jarzynowej tarce. Po dokładnym odciśnięciu ich z wody, dodajemy do ugotowanych i łączymy. Dodajemy dynię. Mieszamy i przyprawiamy solą do smaku.

Tak przygotowany farsz nakładamy na sparzone liście i zwijamy w tradycyjny sposób: zakładamy lekko do środka boki i rolujemy wzdłuż. Zawinięte układamy w lekko natłuszczonej olejem brytfance (lub naczyniu żaroodpornym). Dobrze jest na dnie ułożyć liście kapusty, wtedy nie grozi nam, że część gołąbków przywrze do dna.

Gołąbki przykrywamy (można użyć kawałka folii aluminiowej, stroną błyszczącą ku gołąbkom) zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut. Kapusta powinna być odpowiednio miękka.

Po wyjęciu z piekarnika pozwolić gołąbkom przestygnąć odrobinę, gdyż farsz może być luźny. Wystarczy jednak, ze gołąbki nabiorą temperatury odpowiedniej do jedzenia, a farsz ładnie zwiąże.

Gołąbki są w smaku dość delikatne, więc idealnie, zamiast tradycyjnego sosu, będą pasowały małe pikantne pomidorki.

Papryczkę przekrawamy, wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć, a nie rozpaść. Układamy je na gołąbkach.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć